dilluns, 20 d’agost del 2007

Sobre l'orgue del Vendrell

Des de dijous 26 de juliol, dia en el qual es va tornar a cantar l'Oratori Àngel de Tobies, de la Carlota Baldrís, es ve parlant bastant del mal estat en el que es troba l'orgue del Vendrell. Jo també voldria parlar sobre aquest tema però, primer fem una mica d'història.
L'orgue del Vendrell va acordar construir-se, mitjançant contracte amb l'orguener L. Scherrer, l'any 1775. Aquest senyor va construir un orgue de 1923 flautes. Al llarg del temps ha patit diferents restauracions i reparacions: l'any 1792, el 1860, el 1884, el 1929 en que van canviar la ubicació de l'orgue al centre del cor de l'església, el 1963 i el 1983.
Totes aquestes restauracions i reparacions, no han estat suficients per fer que el pas del temps no afecti aquest orgue que ja és un dels més antics a Catalunya.
Hem pogut saber, per les converses amb diferents persones, que l'orgue ja no podrà ser tocat en gaires esdeveniments més. El seu deteriorament no ho permet.
Però, afortunadament, hi ha gent que es preocupa per la seva restauració. S'han demanat pressupostos per a la seva reparació. Em sembla que pugen, aproximadament, uns 80 mil·lions de les antigues pessetes, uns 481.000 euros.
El tema està en d'on es poden treure tots aquests diners ja que les iniciatives particulars no són suficients i, sembla ser que, l'esglèsia del Vendrell no té tants diners. Una persona entesa i preocupada per aquest tema va comentar que, potser, fundacions privades, com per exemple La Caixa, o altres entitats sense ànim de lucre es podrien fer càrrec d'aquesta restauració o d'una part important d'ella però que feien falta "padrins" per demanar aquest tipus d'ajut.
Crec que no hi ha millors padrins que l'església i el propi ajuntament. Aquest últim, fins i tot, es podria fer càrrec d'una part del finançament d'aquesta restauració. Val la pena que conservem un patrimoni històric i cultural important com el què tenim. Ja sé que són molts diners però val la pena perquè aquest orgue forma part de la història i la identitat d'aquest municipi.
Yolanda

3 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

A veure si la societat ens sensibilitza i encara que davant de l'església que la reparació esta finançada per una immobiliària o un banc és igual. L'important és que es pugui arreglar.

El blog del Xavier Ollonarte i Rovira ha dit...

Hola yolanda, sóc en Xavier Ollonarte i Rovira.

Tens tota la raó. L'orgue del Vendrell, a part de ser un emblema del municipi, és un bon orgue en quant a so i prestigi. Per això, s'hauria de restaurar i l'església hauria de ser l'encarregada.

Yolanda vas entrar al meu antic blog, fes click sobre el meu nom que surt a dalt i entraràs al meu blog de veritat o, si més no, el nou.

Moltes felicitats per aquest nou blog i espero que tiri endavant.

Rep cordials salutacions del Xavier Ollonarte i Rovira.

Anònim ha dit...

molt intiresno, gracies